Három zeneszerzőnő 3.rész – Amy Beach

Amy Marcy Cheney Beach (1867-1944)

A három zeneszerzőnőt bemutató sorozatot Amy Beach-el zárjuk, aki bizonyos értelemben – az előző két hölgyhöz képest – kivétel. Egyrészt azért, mert nem igazán írt fuvolára – noha a fuvolások felfedezték a műveit – másrészt, mert valódi csodagyerekként kezdte a pályáját, olyan képességekkel, amelyeket csak a gyermek Mozart-al említhetőek egy lapon. A kis Amy egyévesen már negyven dalt tudott énekelni, kétévesen adot témára dalt improvizált, négyévesen komponálta első műveit, ötévesen kezdte zongoratanulmányait, és hat éves korára saját művei mellett Händel, Beethoven és Chopin művit játszotta. Idővel zongoraszólista ként és zeneszerző ként is igen neves lett. Amy Beach elsőként mutatott rá a népzene jelentőségére, és ő volt az Amerikai Zeneszerzőnők Társaságának első elnöke. Stílusában egyesek Brahms és Rahmanyinov hatását vélik felfedezni, amerikában a jelentősége olyan, mint körülbelül Clara Schumann-é Európában.
A szerzőnővel és egyik legfontosabb művével, a hegedű-zongora szonátával Christian Plouvier lemezén találkoztam először. A közel 35perces nagyszonáta jól adaptálható fuvolára, a darab és előadása volt olyan meggyőző, hogy megjegyezzem a művet. Sajnos ebből a műből fuvolás felvételt nem találtam, de hegedűvel több változatban is meghallgathatjuk, itt.

Két művet linkeltem be: aki hosszabb darabot szeretne annak itt van máris az op.80-as Téma és Variációk, amely nem fuvolanégyes, hanem fuvola-vonósnégyes összeállítású mű. A fuvolaszólamot Carol Wincenc játsza:

Carol Wincenc – fuvola
Jonathan Swartz és Erica Kiesewetter – hegedű
Nancy Buck – brácsa
Jesus Castro-Balbi – cselló

Aki rövidebb műből szeretné megismerni Amy Beach stílusát annak a Románcot ajánlom; a fenti darabbal ellentétben ez hegedűre írt mű, de kitűnően szól fuvolán is:

Amy Beach Romance op. 23
Aiva Elsina – fuvola
Simone Pionieri – zongora

http://www.amybeach.org/

Képek

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply