Három zeneszerzőnő 2.rész – Katherine Hoover

Katherine Hoover – Kokopeli (1990)

A három zeneszerzőnőt bemutató sorozatban ma Katherine Hoover következik, aki nem csak komponál, de vezényel is, sőt fuvolaművész is. A művésznő 1937ben született és a legutóbbi évekig alkotott. Noha nem írt sokat direkt fuvolára még sem volt könnyű eldöntenem melyik művét mutassam meg. Végül úgy döntöttem, hogy több darabot is bemutatok; így elsőként a Középkori szvit-et, amely azért is érdekes, mert Guillaume de Machaut egy témáját járja körül közel 20 percen keresztül. Arról nem beszélve, hogy ez a szerzőnő összesen három fuvola-zongora művet írt, ez tehát az egyik. Az alábbi videóban a darab 1:17nél kezdődik, a vicces tambourin szóló NEM a darab része. A tételek:

I. Virelai
II. The Black Knight
III. The Drunken Friar
IV. On The Betrothal of Princess Isabelle of France, Aged Six Years
V. Demon’s Dance

Szólódarabjai

Itt alább következnek Hoover asszony szólódarabjai, a címekre kattintva különféle előadóktól hallgathatjuk meg őket. E poszt címadó darabja, a Kokopeli-t például a szerző előadásában hallhatjuk, de alább belinkeltem egy médialejátszót egy másik előadással is.
Reflections, Op. 25 (1982) – Kate Steinbeck
Kokopeli, Op. 43 (1990) – a szerző előadása
Winter Spirits, Op. 51 (1997) – Emma Resmini
To Greet the Sun (2004) – Wendela van Swol
Spirit Flight (2012)
Etűdök fuvolára (2011)

A Kokopeli-t itt Julie McGough előadásában mutatom be; a darab két perc taps után indul, mert ráadás ként játszotta azon a koncerten, amelyen a Daniel Dorff darabot is, amelyet korábban már bemutattam; – tekerjük tehát előre a felvételt:

Kokopeli Hoover Encore from Julie McGough on Myspace.

Találtam egy kottaképet is a Kokopeli-ből, azoknak, akik követni is szeretnék az elhangzottakat:

Katherine Hoover: Kokopelli for Solo Flute by Allison Q. Kessinger

Katherine Hoover fuvola-zongora cd-jét is belinkeltem, amelyt online megvásárolhatunk az Amazon-on. Saját műveit is játsza a felvételsorozaton, a szólók közül a Kokopelit, és a Winter Spirits-et, de rögzítette a másik fuvola-zongora művét a Mask-ot is.

Katherine Hoover – Amazon

Katherine Hoover – Youtube

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply