Donatoni – Fili (1981)

Franco Donatoni – Fili, per flauto e pianoforte

A fenti képen a kedves, nagypapa-szerű bácsi nem más, mint Franco Donatoni (1927-2000), akit inkább könnyebb elképzelni, amint unokájával a lottózó felé sétál, mint azt, hogy zeneszerző, sőt olyan szerző, aki szeret magas nehézségi fokon komponálni, és a darabjainak egyszavas címeket adni. Ezt hallhattuk a már bemutatott piccoló szólódarabban, a Nidi-ben is (Fészkek). Ő lépett Petrassi örökébe a Santa Cecilia akadémián. Az alábbi mű (a cím jelentése Vezetékek) – amelyet ezúttal szokatlan módon két felvételen is feltettem – legalább annyira próbára teszi az előadókat, az utolsó másfél percet nem kívánom senkinek sem… A bejegyzés végén található, második felvételen, maga Pierre-Yves Artaud – a modern zenét játszó francia fuvolázás fenegyereke – is nehezen bír vele, de… elbír vele. Mindemellett azt hiszem kevés ennyire szellemes darab született a XX.század második felében fuvola-zongora összeállításra, mint ez a mű, és úgy veszem észre nehézsége ellenére bizonyos népszerűséget tudhat magáénak. Az itt következő felvételen Claire Chase (fuvola), és Jacob Greenberg (zongora) játszák a darabot.
Az alábbi linken pedig a művet tartalmazó teljes cd-t letöltéssel megvehetjük, akár külön-külön felvételenként is (ahogy e sorok írója meg is tette…):
http://www.newfocusrecordings.com/catalogue/claire-chase-terrestre

Kiragadok még néhány művet az életművéből a teljesség igénye nélkül. Itt van például két szólódarabja, a Midi fuvolára (1989) és a Luci, ez utóbbi alt-fuvolára (1995), a Small (piccolo, klarinét, hárfa) pedig , a Fili évébe, 1981ben. Sajnos elérhető, értékelhető internetes felvételt nem találtam belőlük. Donatoni szívesen foglalkoztatja a fuvolát kisebb, nagyobb kamaraműveiben is, így például a Ciglio II-ban (hegedű-fuvola duó, 1993), és a Small II-ban (1993 – az összeállítás Debussy triójára hajaz: fuvola, brácsa, hárfa) – erre a műre még visszatérek. Még 1990ből való a Het, amely a fuvola mellett, basszusklarinétot és zongorát foglalkoztat. Aki nem hiszi járjon utána – én megtettem, érdemes.

És végül… aki egy másik felvételre is kíváncsi meghallgathatja a Fili-t Pierre-Yves Artaud felvételén:

Pierre-Yves Artaud – fuvola
Jacqueline Méfano – zongora

Sajnos csak ezt a kottaképet találtam a darabból:

This entry was posted in repertoár and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply