Denisov – Concerto for Flute, Oboe, Piano and Percussion (1967)

Concerto for Flute, Oboe, Piano and Percussion


Ez a kedves arcú bácsi nem más, mint Ediszon Deniszov (Gyenyiszov..?) (1929-1996) – ismerjük őt, hiszn fuvola-zongora szonátáját nem régiben mutattam meg. Az alábbi felvétel sok tekintetben igen érdekes. Számunkra a legfontosabb vonatkozása az – azon kívül, hogy a mű remek – , hogy a koncert fuvolaszólamát Doriot Anthony Dwyer játsza. A hölgy történelmet írt az Államokban azzal, hogy ő volt az első nő, aki szólófuvolás pozíciót nyert szimfonikus zenekarban, nevezetesen a Bostoni Szimfonikusoknál 1952 és 1990 között töltötte be ezt a pozíciót. Bostonban tanított is, és utolsó nyilvános fellépése 2012ben volt, 90 évesen, amikor Milhaud Szonatinájából játszott két tételt. Ő a legidősebb fuvolás, akiről hallottam, hogy ebben az életkorban nyilvánosan játszott bármit is. Itt egy link, ahol hallhatunk vele egy 1990es felvételt – akkor még csak majdnem 70 éves volt…

Ami Deniszov-ot illeti létezik egy magyar interjú vele, amit Varga Bálint András készített vele Moszkvában 1975ben, és a Muzsikusportrék című könyvben jelent meg 1976ban. Ebben Deniszov elmeséli hogyan került muzsikus pályára. A szibériai Tomszk-ban született és alighanem az ottani klíma is belejátszott abba, hogy inkább szobai elfoglaltságokat választott magának. Balalajkázott, gitározott, de elsősorban a matematika érdekelte, matematikus akart lenni. Amikor végül választani kellett a zene és a matek között még is elküldte korai kompozícióit Moszkvába Sosztakovics-nak, aki azonnal levelet írt neki, hogy jöjjön a fővárosba és tanuljon zeneszerzést. Így, Sosztakovics végőszárnyai alatt lett végül Deniszov zeneszerző. Nos, ebben a műben a szerző már bátran használja a fuvolát, mint szólóhangszert, a szimfonikus zenekarral szembe állított szólista csoport tagjaként. A Fuvolaverseny “előszobájában” vagyunk.

Doriot Anthony Dwyer – fuvola
Ralph Gomberg – oboa
Gilbert Kalish -zongora
Everett Firth – ütőhangszerek
valamint a Boston Symphony; vezényel Michael Tilson Thomas.
Bemondó – William Pierce

A másik érdekesség, hogy a mű amerikai premierjét halljuk, ami elég izgalmas, ha figyelembe vesszük a dátumot; 1971 október 1 – tehát a Hideg Háború kellős közepén vagyunk.

This entry was posted in repertoár and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply