Ordas Iván – Hadik András

Valószínűleg a Hadik című film irányította rá a figyelmet Ordas Iván regényére, amely újra kiadásra került mostanában. A regény első kiadása a Móra Kiadónál látott napvilágot 1987-ben. Ahogy azzal már korábban is foglalkoztam ezeken az oldalakon Hadiknak köszönhetjük, hogy II. Frigyes egyik fuvolája Magyarországra került. A kérdés – legalábbis fuvolás oldalról – annyi, hogy maga Hadik volt e érdekelve a fuvolajátékban. Most ezzel kapcsoltban kerül elő érdekes adalék Ordas Iván tollából.

    Forrás: Moly

A regény tényekre és azok írói fantázia által kiegészített mozzanataira épül, mivel Hadik életét teljes részletességében nem ismerjük. De szerző a könyv végén közöl egy időrendi tábláztat, amely tényszerű adatokat tartalmaz és hangsúlyozza, hogy nem regény része, csupán arra szolgál, hogy néhány történelmi egybeesést jobban elhelyezhessen az Olvasó. Ebben azt olvashatjuk, hogy 1786-ban – amely Andrásfalva alapításának és II. Frigyes halálnak az éve is  – Hadik megismerkedett Mozarttal. Ez a meglepő mozzanat mindenképp arra utal, hogy Hadiktól nem lehetett idegen a zene. Sajnos nem derül ki, hogy Ordas ezt az adatot honnan vette, és már meg sem lehet kérdezni, mert 1998 óta nincs köztünk. Ordas Iván még egy meglepő megállapítást tesz az időrendi táblázat végén, a következő mondatokkal zárja a könyvét:

Hadik András - Forrás: wikipédia

“Tegyük hozzá az eddigi száraz adalékokhoz, hogy Hadik András szép könyvtárat, numizmatikai gyűjteményt hagyott hátra utódaira. (…) Szerette a zenét, otthonában rendszeresen muzsikáltak. Udvarias volt, halkszavú és előzékeny. Ritkán nevetett. Furcsa katona volt.”

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply