Mestertől tanulni

Niall O’Riordan cikkében a 2012es Sir James Galway Fuvolaszemináriumról és Fesztiválról számol be; az írás a BSF magazinjának 2012 márciusi számában jelent meg. Nálunk az akkori magyar résztvevő, Szilágyi Szabolcs egy videóbeszélgetésben számolt be élményeiről. A fordítás apropóját az adja, hogy kevesebb mint 10 nap van hátra az idei Szeminárium és Fesztivál kezdetéig.

“Learning with the Master” by Niall O’Riordan – First Published  March 2013, in British Flute Society Journal FLUTE www.bfs.org.uk

Mesterkurzus Sir James Galway-al – ez néhányunknak egy kissé ijesztően hangozhat; én magam is meg voltam rémülve amikor első alkalommal játszottam neki, de nagyon örülök, hogy megtettem. Ami azonnal megérint, az a csodálatos kommunikációs érzék már a megérkezés pillanatától kezdve. Az elmúlt évek során több kurzuson és fuvolás találkozón vettem részt, mint egy átlagos fuvolás, de, nekem Sir James weggis-i mesterkurzusa valóban kiemelkedő.

Sir James Galway minden évben a festői Weggisban tartja fesztiválját. Itt a hegyek szinte az eget érintik
és az ember egy kicsit közelebb érzi magát a mennyországhoz. A Stella Matutina nővérei meleg vendégszeretettel nyitják meg otthonukat a világ minden tájáról ide érkező fuvolásoknak, és minden nap izlete ételekkel látják el őket, amelyeket maguk termelte alapanyagokból készítenek. Az egész helyszín nagyon kényelemes és modern. A nyugodt környezet és a nővérek békés lelkületének kombinációja teszi ezt a helyet mennyeivé. Ami azt illeti, nem egyszer hallottam a résztvevőktől, hogy ez a hely maga a “fuvolamennyország” – és ezzel teljesen egyet értek.

Minden reggel Sir James technikai képzést tart az egész osztálynak. Ez az egyik kedvenc részem a nap során, és ez már önmagában megérné. Valójában, minden évben tanárok látogatnak ide a világ minden részéről, hogy felfrissítsék tudásukat. Ami teljesen megkülönbözteti a Sir James-től való tanulást az, hogy első kézből származó tapasztalatai alapján tanít, amely évek gyakorlásának és kutatásának az eredménye. Valamennyien nagyon jól ismerjük Sir James-et, mint erőteljes szólistát, de talán nincsenek olyan sokan akik látták őt akcióban, mint mentort és edzőt. Ő egy nagyon elkötelezett tanár és nagyon kész arra, hogy valamennyi tanítványának segítsen a fejlődésben. Minden reggel a elidőzünk Moyse De la Sonorité-jén. Csodálatos módot talált arra, hogy misztifikáció nélkül közelítse meg ezt a kötetet, ami tényleg segít megérteni a helyes megközelítést. Hogy őszinte legyek, nem gondolom, hogy valóban tudtam mit csinálok, amíg nem hallottam őt tanítani. Ez a képzés tényleg arra fókuszál hogy megmutassa neked mivel töltsd a gyakorlási idődet, ha a legjobb fuvolások közé akarsz tartozni. Ami tényleg nagy segítség volt nekem, az a skálák megfelelő megközelítése volt, és az, hogyan fejlesszem a játékom dramatikusságát. Ezekkel a témákkal minden nap foglalkozunk.

A mesterkurzus során Sir James meglehetősen karizmatikus. Tanácsai és tippjei felbecsülhetetlenek. Tudja a módját hogyan hozza ki belőled a legjobbat, de legalább ebben az évente egyszer ismétlődő kurzusban előhozott belőlem olyan dolgokat, amiket nem is sejtettem. Felfedeztette velem a tanulás egy egészen új világát, ami izgatottá tett. Sir James természetesen  igen magas szinten játszik a előjátszás során is, hogy tanítványait is ugyan erre a koncentrációs szintre vigye.

Elbűvölő hallani Sir James-t ahogy a sztenderd repertoárt játsza. Humora mindig ellenállhatatlan, és mindig pozítiv, lelkesítő közegben dolgozik. Mindazonáltal nagyon őszinte, amikor arról beszél, hogy lehet valaki első osztályú fuvolás, és mindenkit emlékeztet arra, hogy ez időbe, elkötelezettségbe és kemény munkába kerül, kerülő utak nincsenek. Azt tanácsolom azoknak, akik szeretnének ezen a kurzuson részt venni, hogy töltsenek sok időt a skálákkal és hozzák magukat a lehető legjobb formába mielőtt ide látogatnak, mert így nagyon sokat kaphatnak. Ő tudni fogja ha nem gyakorolsz! Használd Moyse Napi Gyakorlatait az ABCD betűkre koncentrálva.

A fesztivál egy másik fénypontja a vendégművészek fellépése. A múlt évben Denis Bouriakov, Andrea Griminell, Prof Shengqi He, Nicola Mazzanti, Szablocs Szilágyi, Raffaele Trevisani, Jim Walker és Marlene Verwey voltak a vendégek. Minden estére elvoltunk látva nagyszerű koncertekkel. A fesztivál másik érdekessége, hogy minden évben más-más fuvolaépítő fuvolafejeket ajánl fel az osztály legérdemesebbjének; ez a résztvevők szavazata alapján dől el. Ebben az évben a Nagahara, a Haynes, Lafin és az Emanuel Flutes ajánlott fel arany és platina fejeket. Hol máshol  a világon van még ilyen?

Minden korú és képességű fuvolás részt vehet a fesztiválon, mint hallagató. Ők Lady Galway mesterkurzusán vehetnek részt minden délután. Lady Galway tanítási stílusa pozitív, biztató és vicces. Nem csoda, hogy évről-évre sok tanuló tér vissza hozzá.

Bármilyen szinten is játszol biztosan találhatsz magadnak valamit ezen a fesztiválon. Fiatal főiskolás tehetségek és ifjú profik lehetőséget kapnak, hogy egy ikonikus fuvolajátékostól tanuljanak,a kinek a bölcsessége és belelátása egyedülálló. Amatőrök és fiatalok részt vehetnek a reggeli, közös befújáson és tanulhatnal Lady Galway-tól a délutáni mesterkurzuson, míg  a tanárok és előadóművészek csak egyszerűen lubickolhatnak az inspiráló közegben és újra tölthetik kreatívitásuk elemeit a következő évre. Ehhez még hozzá jön a fantasztikus fuvolzenekar, a workshop-ek a vendégművészekkel, a reggeli beéneklések és a felejthetetlen záró party az utolsó napon. Miért is ne vennél rész egy ilyen élményen a következő évben?!

forrás: http://www.niallflute.com/

This entry was posted in Napról-napra and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply