reblog – A fuvolafej vásárlásról by Burkart

Ismét a Burkart weboldalának tartalmaiból merítünk.

A megfelelő fuvolafej kiválasztása

See the original english article here, by the headjoint maker, Keith Anderson.

Több szempontot is figyelembe kell venni, amikor a számunkra megfelelő fuvolafejet keressük. Ha tanulsz v gondolj arra a fuvolásra, aki most vagy, és arra, aki lenni szeretnél. Egy jól kiegyensúlyozott fejre van szükséged, olyanra amely, ahogy fejlődsz egyre inkább megmutatja komplex tulajdonságit.

Ha profi előadóművész vagy, olyan fejre van szükséged, amelynek minőségi hangja van, amely kiemel előadói környezetedből. Általánosságban véve egy jó fejnek rugalmasnak kell lennie mindenféle előadói szituációban.

Ha fuvolafejet vásárlunk jobb azzal kezdeni, hogy beazonosítjuk melyik fejkialakítás áll közel hozzánk, mielőtt figyelmünket a fej anyaga felé fordítjuk. Néhány alapminőség már a fej kialakításában is megpillantható, amelyek hatással vannak a hangi finomságokra, a kényelmes artikulációra és a kiegyenlített hangra minden regiszterben.

A befúvónyílás mérete és alakja

A befúvónyílás mérete és alakja meghatároz bizonyos tulajdonságokat. A nagy nyílás nagy hangot eredményez, a kicsi édesebb hangot. Az ovális nyílás könnyed és folyékony játékot segíti a harmadik oktávon. A szögletesebb nyílás erősebb közép és mély regiszterhez segít hozzá. Fejkészítőként az a feladatom, hogy ezeket a minőségeket a maguk teljességében előtérbe hozzam, miközben fenntartom az egyensúlyt, színt, és a hajlékonyságot.

A C4-es egy nagy, ovális nyílású modell. Ez egy tradicionálisabb forma, és megkönnyíti a folyékony kötéseket, a finom pianissimo futamokat, és kiváló a magas regiszterbeli hangindítási tulajdonsága van. Nagyszerűen használható kamarazenében, és  azoknak való, akik egy kicsit több ellenállással szeretnek erős, széles hangot képezni.

Az M2-es kialakítás szögletesebb, és ez a mi “modern” kialakítású fejünk. A lapos elülső fal, amely a szögletes forma miatt adódik könnyen kezelhetővé teszi az erősebben megfújt mély regisztert. Így, míg a mély hangok meglehetősen gazdagok és fókuszáltak, addig a közép és magas regiszterben élvezhetjük kiváló magvasságát és tisztaságát is. A hangja nagy és zenekarba való, és nagyon kedvelik a szólisták is.

A befúvónyílás pereme

A befúvónyílás elülső peremének a szöge hatással van arra mennyire kell ki vagy be fordítanunk a hangszert ahhoz hogy megtaláljuk a hang legjobb fókuszát és színét. Ugyan ez hatással van arra mennyi ellenállást kap a befújt levegő és az átfogóan hat az artikulációra.

A C4-es modell megegyezik a tradicionális fuvolafej stílussal. Ennek – ahogy én hívni szeretem – jó adag “funkcionális ellenállása” van, így a játékosnak nagy lehetősége van sok levegőt adagolni anélkül, hogy aggódnia kellene a túlfújás, vagy a gigszerek miatt.

Ezzel ellentétben az M2-es modellnek kevesebb az ellenállása, ezért gyorsabb a válaszidő is. Ezért az artikuláció könnyebbé válik, különösen a néha félelmetes mély regiszterben.

Brian Powley gravírozása a Burkart-nak

Anyagok

A fő okok, amiért a különféle fémek eltérő hangot eredményeznek az anyag sűrűsége és a merevsége. Mindkettő lényeges tulajdonsága egy adott fémnek. A merevség elsősorban az ötvözhetőséget befolyásolja és azt, mennyire lehet a fémet hőnek kitenni. A nagyobb sűrűség  mélyebb felhangokat támogatja, az alacsonyabb a magasakat. A gyakorlatban a sűrűbb anyagnak nagyobb az ellenállása, mint a kevésbé sűrűnek, de a hangja szintén benne van a komplexebb lehetőség. A nagyobb merevség a magas felhangokat támogatja, és fordítva. Az anyagválasztáson, a falvastagságon és a megmunkálási eljáráson át ezeket a faktorokat mind egyensúlyban tarthatjuk, ezáltal hihetetlenül széles választási lehetőséget adva a fuvolásnak a fuvolafej kiválasztásakor.

Kémények és a szájrész

Az arany kémény adva minden fajta  ezüst fejhez több színt és finomságot eredményez, mivel sűrűbb fémet használunk a fuvola legkritikusabb részén, ott ahol a hang keletkezik. Az arany a sötétebb hangban érhető tetten és mély színt biztosít kedvező áron.

Az arany szájrész arany kéménnyel további további apró előnyöket jelent az arany kéményhez képest. Az aranyat a befúvás élénél alkalmazva , annak súlya további szilárdságot ad a hangnak és esztétikailag is elbűvölő.

A platina kémény az általunk kínált legsűrűbb anyag. Vivőereje és színe meggyőző és előnyös hatású, zenekari zenészek, szólisták, és kamara zenészek egyaránt kedvelik. A platina közismerten könnyen viseli az erős befúvást, ugyan akkor finom a színe, és az a képessége,  hogy a felső oktávon pianissimot játszunk vele szintén összehasonlíthatatlan.

Csövek

.016-os ezüst [sterling silver] a sztenderd anyaga az általunk készített professzionális fuvolának. Mivel 92.5% az ezüst tartalma a hangja klasszikusan csillogó. A .014-es falvastagsággal finom csillogásra képes és kisebb az ellenállása a megszólaltatásakor. A .018-as vastagságú csővel sőtétebb hnagot és több ellenállást kapunk, amely jól érvényesül a koncertteremben.

Az 5-95-ös cső 5% platinát és 95% ezüstöt tartalmaz. Véleményem szerint kellemes, érett hangszíne van, miközben megtartja a hang vivőerejét. 9-95-ös platina kéménnyel kombinálva a legoptimálisabb és gazdag, bársonyos hangot kínál nagy rezonanciával.

A 998-as ötvözet 99.8%  ezüstöt tartalmaz és még komplexebb hangja van mint a sterling ezüstnek, nagyobb vivőerő képességgel. A platina kéménnyel kombinált a 998-as cső nagyon népszerű a szólisták körében, és bármelyik általunk kínált szájrésszel kiváló eredményt mutat.

A 10K arany nem ad annyi ellenállást, mint a 14K arany. Az arany sötétebb színét adja, míg a vivőereje az ezüstére hasonlít, azért nagyon jó kiindulási pont különféle fuvolások számára.

A platina fejek, amelyeket 14K arany szájrésszel készítünk nem rendelkeznek nagyon sötét hanggal. Ez a kombináció rengeteg hangszínlehetőséget hordoz és alkalmazkodik az előadóhoz a finom pianissimo-tól a legagresszívabb forte-ig.

forrás: Burkart

This entry was posted in Napról-napra and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply