Böhm Op. 21

Theobald Boehm ~ Fantasie sur un air de F. Schubert, Op. 21

A modern fuvolán is komoly kihívást jelentő Theobald Böhm kompozíció, a Fantasie sur un air de F. Schubert, Op. 21 korhűhangszeres előadását találtam meg mostanában. Dorothea Seel vélhetően Böhm 1832-es modelljén játszik – vagy más, egyszerű rendszerű, abból az időből származó modellen – de sajnos nem tudom biztosan, mert nincs birtokomban a lemez. A művésznő mindenesetre barokkfuvolán is játszik és a weboldala szerinti képek alapján több 18. századi fuvolája is van.

A művésznő oldalán minden lemezébe belehallgathatunk, viszonylag hosszabb hangminták segítségével, de a Spotify-on teljes lemezanyagokat is hallhatunk, így a legújabbat is, amelynek utolsó száma egy méltatlanul elfeledett mű, Wilhelm Popp operafantáziája amelyet Händel Rinaldo című operájának témájára írt – Fantaisie caprice sur Rinaldo, Op.203.

A felvételeket hallgatva könnyű belátni, hogy bizonyos kompozíciós pillanatokban a régihangszeres megoldás sokkal jobban érvényesül, mint a modern megközelítés, és az előadók néhány megoldása gyakran meggyőzőbb, mint amit ma hallhatunk ezekben a művekben.


Theobald Boehm ~ Fantasie sur un air de F. Schubert, Op. 21
Dorothea Seel – fuvola ~ Christoph Hammer – zongora

https://www.dorotheaseel.com/music

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply