Rebolg – figyelem és koncentráció

null “Attention is very different from what is usually called concentration. Concentration is often associated with a state of over-tension manifested by a furrowed brow and interference with breathing, almost as though one were trying to hold everything in place so as to be able to focus totally on a certain aspect of one’s surroundings. Attention in the Alexandrian sense involves a balanced awareness of oneself and one’s surroundings with an easy emphasis on whatever is particularly relevant at the moment.”

A Body Learning: Bevezetés az Alexander-technika című könyvében Michael Gelb beszél a különbségről a koncentráció és a figyelmet között:

“Figyelem meglehetősen különbözik attól, amit általában koncentrációnak nevezünk. A koncentráció gyakran túlzott feszültséggel nyilvánul meg, ami a homlok ráncolását, és a légzésbe való beavatkozást jelenti, majdnem olyan, mintha mindent a helyén akarnánk tartani, annak érdekében, hogy képesek legyünk totálisan fókuszálni egy bizonyos szempont szerint. A figyelem az Alexander Technique értelmében egy kiegyensúlyozott tudatosságot jelent magunkkal és a környezetünkkel kapcsolatban, könnyed hangsúlyt fektetve éppen arra, ami abban a pillanatban fontos”.

forrás: http://the-positivity-project.com/2012/08/31/the-eternal-present-moment/

This entry was posted in Napról-napra and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply