ma kezdődik: a Péceli Fuvolafesztivál – 2012

Ahogyan korábban ígértem beszélgetést kezdeményeztem a 2012es Péceli Fuvolafesztivál szervezőjével, Fábián Tímeával. Mindezt azért, hogy első kézből tájékozódhassunk milyen programokra is számíthatunk hamarosan. Azt hiszem nagyon jó, színvonalas eseménynek tekinthetünk elébe.

Második alkalommal szervez Fuvolafesztivált a Parnasszus Alapítvány – milyen célkitűzésekkel hoztátok létre azt a szervezetet?

A Parnasszus Alapítvány egy közhasznú, non profit szervezet, amely 2000 óta végzi cél szerinti tevékenységét:
Pécel város kulturális örökségének megóvása, műemlékeinek védelme, gyarapítása, művészeti értékeinek ápolása. Tudományos konferenciák, előadások, találkozók szervezése, lebonyolítása. Koncertek, kiállítások, irodalmi rendezvények bonyolítása.
Kezelő szerve a 9 fős Kuratórium, amelynek tagjai művészekből és művészetpártoló lokálpatriótákból áll, társadalmi munkában, térítés nélkül végzik feladatukat. Az alapítvány helyi, régiós és országos hatókörű rendezvényeket bonyolít, melyen keresztül az érdeklődő látogatók megismerkedhetnek Pécel város gazdag kulturális és építészeti hagyatékával is (Szemere, Ráday, Fáy …családok és a velük kapcsolatban álló művészek munkássága).A Ráday és Fáy családok tagjainak fontos szerepe volt az alakuló Nemzeti Színház életében is. IV. Ráday Gedeon 1848 előtt és után is vállalt megbízatást a színháznál, s itt került kapcsolatba az ott zenekari fuvolásként dolgozó Doppler Ferenccel és Károllyal.
Innen jött az ötlet, hogy a 2010-ben indított (és a jövőben két évente megrendezésre kerülő) FUVOLA FESZTIVÁL mottója a 110 éve elhunyt Doppler Károly legyen.

Mi az idei fesztivál koncepciója?

Az idei év legfőképpen a kamarazenélésre illetve a “szonáta” műfajra épül, konkrét zeneszerzőt most nem választottunk. Nagyon színesre sikerült a műsor, minden korszakból hallhatunk darabokat nívós előadók – dr. Drahos Béla, Bodoky Gergely, Ittzés Zsuzsa és a FlautanDuo (Illés Eszter és Fábián Tímea), valamint Szilvásy Júlia hárfaművész, Balog József és Vasvári Tamás zongoraművészek – előadásában.

Kialakult már a fellépők koncertműsora?
Úgy gondolom, mind a szakmai mind pedig a zeneszerető közönség számára tetszetős lehet a fesztivál programja:

Szeptember 21-én,a péceli Ráday-kastélyban 18 órakor kezdődő nyitó koncerten fellép Ittzés Zsuzsa és Szilvásy Júlia, akik klasszikus és közismert fuvola-hárfa duókkal készülnek. Az est második felében pedig a FlautanDuo (Illés Eszter és Fábián Tímea) műsorát hallhatják, amely a következő:

W. Fr. Bach: f-moll duett
J.Romberg: Duo Concertante
F. Kuhlau: G-dúr Duett
G. Petrassi: Angyalok párbeszéde
Király László: 10 magyar népdal

Szeptember 22-én délelőtt 10 órától a péceli Református templomban a helyi Zeneiskola tanárai illetve volt növendékei kamarakoncertjét hallgathatjuk meg, délután pedig 13 órától dr. Drahos Béla mesterkurzusa lesz ” A klasszikus fuvolahang” címmel, amelyen végzős fuvolások is játszanak majd. Az alapítvány a kurzus megrendezésével kíván nagy hangsúlyt fektetni a fiatal generáció zenei képzésére. Fontos célja a fesztiválnak továbbá a hazai illetve külföldi fuvolás műhelyek megismertetése.
A kurzus előtt illetve után hangszerkiállítást látogathatnak a Zeneiskolában.

18 órakor Bodoky Gergely (Berlin) fuvolaművész és Balog József zongoraművész hangversenye hallható a Ráday-kastélyban.

Íme a program:

B. Martinu: Első szonáta
C. P. E. Bach: Szólószonáta
H. Dutilleux: Szonatina

-Szünet-

J. S. Bach: Partita
S. Prokofiev: Sonata

Szeptember 23-án, szintén a Ráday-kastélyban 18 órakor kezdődő záró koncerten fellépő dr. Drahos Béla fuvolaművész és Vasvári Tamás zongoraművészek koncertjének műsora:

J.S.Bach: E-dúr szonáta
J.S.Bach:h-moll szonata
W.A. Mozart:C-dúr Andante
______

F. Poulenc: Szonáta
S.Prokofjev:D-dúr szonáta

Minden érdeklődő és zenekedvelőt sok szeretettel várunk a Pécelen rendezendő Fuvola Fesztiválra!

Bérlet és jegyrendelés 17-20-ig a 30/ 441-00-49 vagy 28/ 453489 telefonon, illetve a parnasszus@freemail.hu e-mail címen.

Bérletek 3.000 Ft-os áron ( a három esti koncert árát tartalmazza) jegyek pedig 1.500 Ft-ért válthatóak a helyszínen, a koncertek előtt.

A kurzus belépődíja: 2.000 Ft

Köszönöm a beszélgetést és információkat! Sok sikert kívánok!

This entry was posted in Napról-napra, kép and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply