Vasárnapi hangverseny

2012. június 24. vasárnap 20:00 – Concerto Budapest Zeneház, IX. Páva u. 10-12

Klasszikus és jazz, valamint improvizáció – Heath, Mower, Ittzés…

Közreműködnek:
Ittzés Gergely, Szilágyi Szabolcs – fuvola, piccolo
Tálas Áron, Pozsár Máté – zongora
Kovács Gergő – szaxofon
és a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszakának növendékei.

A fenti hangversenyen volt szerencsém részt venni vasárnap este – előrebocsájtom, hogy csak az első felén; az improvizációs részről már el kellett jönnöm. A műsor első felében Szilágyi Szabolcs és Ittzés Gergely játszottak zongorával, David Heath, Mike Mover valamint Ittzés kompoziciókat – a tematikának
megfelelően jazz-es vagy jazz-es ihletéső kompozíciókat. Szabolcs, a nálunk még eléggé ismeretlen D.Heath című Out of Cool kompozícióját játszotta valamint Mover piccoló-szonátáját. A Heath darab gyakorlatilag egy megírt jazz improvizáció volt, és mint ilyen, bátran nevezhető nehéz, próbaigényes darabnak. Egyébként ez a műsor általam hallott összes számáról elmondható. Mover Piccolo szonátáját is első ízben hallottam élőben, amely három tételes, a hangszert minden tekintetben kiaknázó mű.
Azután következett Ittzés Gergely blokkja amelyet – a műsor jazz-es tematikájának megfelelően – saját szólódarabjával indított: Mr.Dick blues sémában gondolkodik. Megmerem kockáztatni, hogy a hallgatóság számára ez a szellemes mű volt a műsor első négy kompozíciója közül a legkönnyebben érthető – számomra mindenképpen; lemezről is, és élőben is ismertem, igaz jó tíz éve hallottam utoljára koncerten. Ezt követte a latin-jazz stílusban íródott Mover darab, amelyet szintén nem sűrűn adnak elő nálunk – kár… Izgalmas, kreatívan megközelített előadás hallhattunk, amire misem jellemzőbb, mint a nyitó tételbe, az előadók leleménye által beillesztett beat-box szakasz amely egyébként tökéletesen illett a tétel egészébe.
Ki kell még emelnem a zongoristákat, akik hihetetlenül színvonalas módon nyúltak hozzá ezekhez a fuvolaművekhez.
A hallgatókat Becze Szilvia rádiós műsorvezető-szerkesztő kalauzolta, meglehetősen bőséges információkkal.

Most pedig nézzünk néhány Heath videót, elsőként a koncerten is előadott darabból, a szerző előadásában:

David Heath több művet is írt Sir James Galwaynak, a “Heaven and Earth” 2000ben írodott:



Minden előadónak gratuálunk!

This entry was posted in Napról-napra, link and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply