Bach ~ a-moll koncert, BWV 1056

Sir James Galway

Azt gondoltam az lesz a legjobb ha ez a két bejegyzés egymás után jelenik meg. A téma ismert, Bach f-moll koncertjének fuvolaváltozata a-moll hangnemben, amelyet a múltkori bejegyzésben Rampal énekelt meg.

Most Sir James Galway-n a sor, és előre bocsájtom tudtam erről a felvételéről, de csak néhány napja ismertem meg. Két csúcs minőségű, világviszonylatban is meghatározó művész rögzítéséről van szó, amelyek között circa 10 év telt el. Ezalatt az idő alatt jelentősen változott a stúdió technika és a felvételek esztétikája is, így tehát érdemes ezekkel a változókkal is kalkulálni, ha netán a két anyagot összevetnénk. És persze más a két művész hangi, zenei koncepciója, természetesen mindketten sajátos nyomot hagynak egyéniségükkel a felvételeken.

Sir James Galway felvétele a művész legerősebb időszakából való (1978), mint technikai, mint hangi és zenei értelemben totálisan lefegyverző. Galway ebben az időben sűrűn készített lemezeket, ezen a korongon a BWV.1059-es jegyzékszámú koncert is hallható.

Gyakorlatilag minden olyan vonás, momentum megtalálható a felvételen amiért Galway-t mindenkinél jobban kedvelem a mai napig. A fuvola kérlelhetetlen magabiztossággal szólal meg minden lágében, minden játékmódban, a zene és a hangok – intonációs minőségükkel együtt – egy pontos és intenzív belső elképzelés kivetülései, a megközelítés mentes mindenfajta biztonságra törekvő ál-finomkodástól – amelyre a fuvolások máig hajlamosak – egyszerűen és királyi módon uralja a hangszert és a művet. A szélső tételek gyorsak, de nem öncélúan, vagy túlzottan virtuózak, mégis energikusak, a lassú tételben tökéletes az énekszerűség illúziója.

Az egyetlen észrevételem a felvétel digitalizálását illeti, ami kissé élesre sikeredett és a tételek közötti pár másodperces szünetet is hiányolom. Galway lemezei az RCA Viktor cégnél minden esetben Ralph Mace producer, és Mike Ross felvételvezető irányítása mellett készültek, és ezeknek a lemezeknek a hangzásképe ennél sokkal melegebb, mint amit itt kapunk. De így is mesteri az egész, úgy ahogy van.

A lemez GooglePlay linkje.

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply