Bogányi Bernadett Budapesten

Május 15én a Zeneakadémiát hosszú idő után újra közös koncertet adnak a Bogányi testvérek. Ennek alkalmából készült egy beszélgetés a testvérek fuvolás tagjával a Fidelio-n, amelynek indítását ide is feltettem. Bogányi Bernadett 1987 óta él Finnországban, a Finn Nemzeti Operaház szólófuvolása, tanulmányait a Sibelius Akadémián, és Franciaországban a Lyoni Konzervatóriumban végezte Philippe Bernold irányításával, de tanárai voltak még Patrick Gallois, Emmanuel Pahud, és Auréle Nicolet is. Sajnos zenés illusztrációt alig találtam, de ami fellelhető felvétel volt azon Bogányi Gergely a partnere, ami annál is érdekesebb, mert ritkán hallhatunk fuvola-zongora művet igazán kvalitátos zongorista tolmácsolásában. A másik érdekesség, hogy a próba és a koncertfelvétel szinte másodpercre pontosan egyezik – ezért tettem fel mindkettőt.
De kezdjük az interjúval:

- Művész családban született, mik a legmeghatározóbb gyermekkori élményei?

- Első emlékeim közé tartozik, hogy a zeneiskolában és a kóruspróbákon töltöttük a hétköznapok nagy részét. Otthon szólt a zene, édesapám zongorázott és lemezeket, főleg kórusmuzsikát hallgatott. Ő volt az alapítója és vezetője az akkori nevén KISZ Kórusnak (most Harmónia Kórus) a 60-as évek végén. Először lánykórus volt, s csak a 70-es évek elején alakult vegyeskarrá. Egy héten kétszer volt kóruspróba, ahova nem mindig mehettünk el, de a péntek esti próbákon rendszerint részt vettünk. Órákon keresztül hallgathattuk a legnagyobb mesterek műveit, szebbnél szebb kórusmuzsikát, olyanokat, amiket rövid időn belül mi is elsajátítottunk. Nyáron a kórustáborokban még ennél is töményebb kórusélmény ért minket.

-  Egy pedagógusoknak mindig mást jelent, ha a saját gyermekeiket tanítja.

- Mindennap hallottuk a zongora hangját, így már nagyon korán érdekelni kezdett minket is a hangszer, persze ekkor még nem volt világ a zongorán kívül, csak „ütögettük” a billentyűket. Édesapánk sokszor ölébe ültetett, és úgy zongorázott. Tanított nekünk gyermekdalokat, zongorázta és énekelte, amíg meg nem tanultunk. Sokat énekeltünk otthon, mondhatni az összes gyermekdalt kívülről fújtuk. Folytatás…

Fauré Á-dúr szonáta 1. tétel Bogányi Bernadett és Gergely – Villa Gyllenberg Art Gallery, Helsinki, Finnország, 2007.

Próba:

Koncert:

Műsor

https://www.jegy.hu/program/boganyi-est-a-zeneakademian-67500?lang=en#programInfoTabAnchor

This entry was posted in Napról-napra and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply