Emmanuel Pahud a Zeneakadémián

2016 március 7

A Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Emmanuel Pahud a Zeneakadémia nagytermében március 7én, azaz kicsit több, mint egy hónap múlva. A világhírű fuvolás nem először jár nálunk, mondhatni rendszeres vendége a zenekarnak. Ezúttal két művet szólaltat meg, mindkettő igen ismert és népszerű darab. A koncert első felében C.P.E. Bach d-moll fuvolaversenyét játsza, míg a második félidő zárásaként a h-moll szvit csendül fel.

A műsor:
J. S. Bach: A fúga művészete (BWV 1080) – három fúga
J. S. Bach: III. (G-dúr) brandenburgi verseny (BWV 1048)
C. Ph. E. Bach: d-moll fuvolaverseny (Wq 22)
W. F. Bach: F-dúr vonósszimfónia (F. 67)
C. Ph. E. Bach: B-dúr vonósszimfónia (Wq 182/2)
J. S. Bach: h-moll zenekari szvit (BWV 1067)

Mellékeltem egy zenei illusztráció is a szólistától, ez is igen népszerű darab fuvolás körökbe, de ide magyar vonatkozása miatt választottam. Lenszki áriája Csajkovszkij Anyegin című operájából való, a nálunk is igen népszerű műről sokan úgy vélik Pahud írta át először. Fuvolára valóban ő alkalmazta elsőként, de nem a neves fuvolaművész volt az első, aki szemet vetett erre a műre.

Auer Lipót, [Leopold von Auer] (1845–1930) világhírű magyar hegedűművész, Csajkovszkij neki ajánlotta hegedűversenyét, de az előadóművész maga is komponált annyiban, hogy rengeteg kadenciát írt. Rengeteg átiratot is készített, így az Anyegin 2. felvonásából kiemelt Lenszki áriát is ő dolgozta át elsőként szólóhangszerre – természetesen hegedűre – a mű az Universal kiadónál jelent meg 1921ben.

Lényegében Pahud átirata is az Auer-féle verziót követi:

Lensky’s Aria (Act II, No.17) 1921

http://zeneakademia.hu/hu/klasszikus/-/program/emmanuel-pahud-es-a-liszt-ferenc-kamarazenekar-20160307-1930#

This entry was posted in Napról-napra and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply