Győzelem!



“Acsai Tímea nyerte meg az 5. Pekingi Nemzetközi Zenei Versenyt, amelyet idén fuvolára írtak ki. A fiatal magyar fuvolás a 25 ezer dolláros első díjat hétfő este, a verseny gálaestjén veheti át – tették szombaton közzé a szervezők” (forrás: MTI 2012. október 20.)
.

null

…adta hírül az MTI. Időről-időre jön valaki, aki kijelöli fuvolázásunk helyét a világban. Ezúttal Acsai Tímeának jutott a nehéz, és megtisztelő feladat, hogy Pekingben rajzolja fel markáns színekkel Magyarországot a világ fuvolázásának térképére – talán nem tévedés ezt állítani még akkor sem, ha egy ideje már külföldön tanul. Mindemellett elgondolkodtam azon is, vajon mikor érjük meg azt a napot amikor egy ennyire erős, (világ)versenyen való győzelem olyan közérdekű információ lesz mindenki számára, mint a londoni olimpia hírei. Erre is büszkék lehetnénk – nem csak zenészként, vagy fuvolásként…

Kiknél tanultál, és ki volt a tanárod a versenyt megelőzően?
Acsai Tímea: Jelenleg a Berlini Filharmonikusok ösztöndíja révén fuvolaórákat kapok Herr Andreas Blau-tól és Frau Jelka Webertől. A zenekarban viszont alkalmam nyílik mind a 4 fuvolással játszani, Herr Emanuel Pahud-vel és Herr Michael Hasel-lel is. Rengeteget tanulok tőlük, mind szakmailag mind emberileg!
A müncheni főiskolán vagyok amúgy utolsó éves hallgató Andrea Lieberknecht-nél, de mivel most Berlinben élek,így halasztok erre a 2 évre,hiszen nehéz lenne ingázni Berlin és München közt…
Andrea Lieberknecht-nél már 2010.októbere óta tanulok, zseniális tanár, ember és fuvolás egyaránt!!
Előtte Kovács Lórántnál voltam a Zeneakadémián, és egy évet Bálint Jánosnál. Konziba is Budapesten jártam, a Bartókba, Csetényi Gyulához. Tőlük is rengeteget tanultam, óriási köszönettel tartozom!
Zeneiskolát pedig szülővárosomban, Móron kezdtem, Kolonics Viktóriánál (Kazsoki Viktória volt azelőtt), majd Székesfehérváron folytattam édesanyámnál.

Egy ilyen nagy és távoli versenyen rengeteg az ismeretlen tényező – időeltolódás, ismeretlen helyszínek, ismeretlen kultúra. Hogyan készültél fel lélekben ezekre a fuvolázáson kívüli körülményekre?
Acsai Tímea: Bevallom,semmi extra módon nem készültem ezekre a körülményekre…talán a fejemben helyre tettem,hogy most csak kínaiul fogok hallani mindenkit az utcán beszélni, és semmit sem fogok érteni…de nagy problémát nem csináltam belőle. Nem is volt idő ilyesmikkel foglalkozni, akkora volt a repertoár, hogy minden szabad percemet a gyakorlással töltöttem. Ha nem is mindig a fuvolával, de a fejemben mindig a darabok jártak ,azokon gondolkodtam.
Az időeltolódással pedig szerencsém volt. Este került rám a sor a döntőig, szóval volt idő szép lassan átállnom.döntőre pedig már teljesen átálltam az ottani időre.

Volt olyan érzésed közben, hogy a választható darabok közül nagyon jól, esetleg előnytelenül választottál? Mik voltak a szempontjaid a szabadon választható műveknél?
Acsai Tímea:
A szempont egyszerű volt: melyik darabokat szeretem jobban, melyik áll közelebb hozzám.
A nem választható darabok közül nyilván van, ami jobban ment; van, amit sokat kellett gyakorolnom, hogy jól menjen…
Nem volt olyan érzésem,hogy előnytelenül választottam volna, hiszen azokat választottam,amiket szeretek játszani, hallgatni…amiket pedig még nem játszottam, azért szerettem gyakorolni, mert sok-sok felfedeznivaló van bennük; megismerni és a saját formádra alakítani mindig jó érzés :-)

Gondolom egy ilyen verseny megnyerése néhány tervet megváltoztat. Milyen terveid vannak most?
Acsai Tímea: Tervek nem nagyon változnak…
Tervben van még egy pár verseny, s több próbajáték különféle zenekarokhoz. Nem sok dolog változik,pl.a gyakorlás marad mindig ugyanolyan fontos, mint a verseny előtt, s azt hiszem marad is mindig, egész életemben majd! :-)
Köszönöm a gyors válaszokt! ÉS GRATULÁLOK!!!

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply