reblog – Egy nyolcéves kutatómunka története

Fábián Tímea interjúja Claudi Arimany spanyol fuvolaművésszel a “Doppler Project”-ről

Fábián Tímea készített izgalmas interjút Claudi Arimany-vel a Parlando-ban, a téma a fuvolaművész Doppler-kutatása, amellyel az elmúlt években több magyar fuvolást is megkeresett. Az eredmény nem csak ez az interjú, hanem egy teljesen új, eddig ismeretlen Doppler műveket tartalmazó összkiadás lett. Sőt Fábián Tímea megelőlegezi a 2016os Péceli Nemzetközi Fuvolafesztivál eseményeit is.

Itt közlöm a cikk kezdetét, a folytatás illetve a teljes cikk az idézet végén található linken érhető el, sőt abban videóanyagokat is találunk:

Az interjú és annak előzményei

2010-ben egy érdekes telefonhívás érkezett Spanyolországból. Claudi Arimany volt a vonal túlsó végén, korunk egyik legkiemelkedőbb fuvolaművésze. Az interneten keresztül hallott az akkor még első alkalommal, Pécelen megrendezett Fuvolafesztiválunkról, amelynek műsorát a XIX. századi magyar zenei élet neves alakjaira, Doppler Ferencre és Károlyra építettük. Gratulált, és aziránt érdeklődött, hogy az egyik koncert alkalmával felhangzó, Doppler Ferenc által komponált, magyarul Rigi-i Ajándék címet viselő darab azonos-e a Souvenir du Rigi c. szerzeménnyel. Sajnálattal vette tudomásul, hogy igen. Akkoriban épp egy komoly gyűjtőmunkát végzett, és azon fáradozott, hogy minél több, még addig fel nem fedezett művüket összegyűjtse és lemezen kiadassa. Vállalkozása rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Csodáltam az odaadását, fáradhatatlanságát, és őszintén bevallva egy kicsit „féltékennyé” is tett. Ez az érzet azonban nem személyes indíttatásból fakadt! Egyszerűen csak belegondoltam abba, hogy ez a nagyszerű ötlet bennünk, magyarokban eddig miért nem fogalmazódott meg, hiszen Dopplerék javarészt Magyarországon éltek és alkottak. Persze életművük egy részének a megjelentetésére írásos dokumentum, kotta, illetve CD formájában már eddig is voltak törekvések. A teljesség igénye nélkül: Ittzés Gergely, Csetényi Gyula, Dratsay Ákos és Berényi Bea, hogy csak a magyar előadókat említsem, külföldön pedig Jean-Pierre Rampal, Robert Aitken és a magyar származású Adorján András tettek a dolog érdekében a legtöbbet. (…)

Fábián Tímea: Hogyan és mikor született meg az elgondolás, hogy felkutassa, és kiadassa a Doppler fivérek teljes életművét?
Claudi Arimany: Semmi sem volt előre megtervezett. (…)

Folytatás itt, a Parlando-ban

http://www.parlando.hu/2015/2015-5/Claudi_Arimany.htm

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply