Yan Maresz – Circumambulation (1993)

Yan Maresz, az 1966-ban Monacóban született francia zeneszerző előbb John McLaughlin-nál tanult jazzgitárt, eztkövetően pedig a bostoni Berklee College of Music-ban folytatta tanulmányait. Zeneszerzést a new york-i Juilliard Schoolban és az Ircam számítógépes zenetanfolyamán tanult. Munkásságáért különféle díjakat nyert, jelenleg a párizsi Conservatoire National Supérieur de Musique elektroakusztikus zeneszerzés professzora.

Szólódarabja egyetlen gondolatot jár körül – maga a cím is körüljárás, körbejárás – nevezetesen egyenletes pulzációra/köré fűzi fel az egyes motivikus anyagokat. A pulzációt egy perkusszív, nyelv- és billentyűütéses hang biztosítja:

Az ötperces mű alaposan próbára teszi az előadót és némi csalódottsággal vehetjük tudomásul, hogy a szerző semmi mást nem írt fuvolára, leszámítva egy kamaraművet.

A mű első verziója 1993-as keltezésű és némiképp meglepő, hogy egy hasonló ideát felhasználó, szintén szólófuvolára írt kompozíció ebben az évben volt a Conservatoire kötelező vizsgadarabja. Ez a mű a spanyol zeneszerző, az 1930-ban született Cristóbal Halffter Debla (1980) című kompozíciója, amely egy időben igen felkapott darab volt, különösen versenyek alkalmával. A Debla előadásideje több, mint 10 perc, és a nevezetes pulzációs szakasz a hetedik perc körül kezdődik.

Most mindkét művet meghallgathatjuk – a Circumambulation-ból két előadást tettem fel, az egyik stúdiófelvétel, a másik élő.

Yan Maresz: Circumambulation (1993), Manuel Zurria – fuvola

Yan Maresz: Circumambulation (1993), Anat Nazarathy – fuvola, 2018. november, Bázel.

Cristóbal Halffter – Debla, para flauta sola (1980), Ana Mainer Martin – fuvola

https://yanmaresz.com/

This entry was posted in Napról-napra and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply