Sir Lennox Berkeley

Sir Lennox Berkeley (1903-1989) születésnapján

Sir Lennox Berkeley Oxforban született ezen a napon, és egyike a legfontosabb 20. századi angol zeneszerzőknek. Több fuvolaművet is komponált, így az op.97es szonátát, amely Sir James Galway-nak írt és ajánlott. Galway egy teljes szerzői lemezt készített a műveiből, amely a szonáta mellett helyett kapott az eredetileg furulyára és zongorára írt op. 13-as szonatina – ezt a arabot nálunk is játszák néha – valamint a szerző fuvolaversenye és egy fontos hangszerelése – ugyan is az ő nevéhez fűződik a Poulenc szonáta zenekari kísérettel ellátott változata 1976ból. Sir Lennox Berkeley egyébkén igen jó barátságban volt Poulenc-el, akivel párizsi tanulmányai során ismerkedett meg, de találkozott Nadia Boulanger zeneszerzés osztályában még Igor Stravinsky-val, Darius Milhaud-val, Arthur Honegger-el és Albert Roussel-el is. Sir Berkeley Ravel-től is vett órákat és gyakran említik az ő hatását műveire.

A 1951-52ben komponált op.36-os fuvolaversenyből sajnos nem tudok mutatni részletet sem, de Emily Beynon rögzítette British Flute Concertos című cd-jén, a hangszerelt Poulenc szonátával együtt.

Az 1978as szonátából és a szonatinából viszont igen. Noha a két művet elég sok idő választja el egymástól – a szonatina 1940-es keltezésű – mindkét mű hangvétele eléggé hasonló amennyiben egy szonátaformájú nyitótételt egy igen lassú, dallamos, hangzatfelbontásra épülő második követ, majd egy gyors és játékos harmadik tétel zárja a műveket.
A szonáta volt az első mű életemben, amit rádió élő adásban játszottam, és ez a mű volt az amit először játszottam Sir James Galway fuvolaszemináriumán.

Román Henriettel játszuk a művet 1989ben:

Sir Lennox Berkeley – Szonatina
Paul Michell – fuvola, Stephen Walter – zongora

https://en.wikipedia.org/wiki/Lennox_Berkeley

http://www.musicsalesclassical.com/composer/work/13175#

http://www.lennoxberkeley.org.uk/works.php?display=All+works&search=flute

This entry was posted in Napról-napra and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply