2016 Budapest Flute Academy – Eimear McGeown

Már egy hét sincs hátra az első Budapest Flute Academy kezdetéig, és még mindig a hölgyeké az elsőbbség: ma Eimear McGeown-t mutatom be egy kicsit. Az ír származású és klasszikus képzettségű fuvolaművésznő a tradicionális ír zenét hozza el nekünk, noha a fuvola standard repertoárja sem okoz gondot neki – olyan darab sem, mint a Liebermann Fuvolaverseny, amit itt lent mellékeltem is. Aki követi a hölgyet a Facebook-on láthatja, hogy gyakorlatilag folyamatosan mozgásban van koncertjei egymást követik a legkülönbözőbb földrészeken.

Eimear McGeown művészetének meghatározó momentumait az ír népzenéből merítette, tizenéves korára gyakorlatilag minden népzenei díjat megkapott, amit hazájában el lehet nyeri. A művésznő 2005ben végzett a Trinity College of Music-ban, királynő meghívására fellépett a Buckingham palotában, más alkalommal pedig játszott Károly hercegnek és Edvárd hercegnek, valamint Bill Clinton Amerikai elnöknek ír és klasszikus fuvolán is.
2012ben az Ulster Orchestra szólistája volt, koncertjét a a BBC élőben közvetítette. Mostanában a Camerata Ireland-al lép fel, repertoárjában megtalálható, C.P.E. Bach, Quantz, Mercadente, Mozart, Ibert, és Liebermann fuvolaversenyei is. Eimear McGeown kilenc éves kora óta játszik ír fuvolán, és már igen korán számos díjat nyert el ezen a hangszeren. A Budapest Flute Academy keretében hárfával ad koncertet március 12én este, a „Back to the roots” koncert keretében, ahol a műsor első felét Niall O’Riordan adja; a helyszín a Concerto Budapest Zeneháza.

Eimear McGeown az alábbi videóban volt tanárával, játszik együtt:

web:
http://www.eimearmcgeown.com/

This entry was posted in Napról-napra and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply