Nikolai Kapustin – Trió, op 86 – 1998

fuvolára, csellóra és zongorára

Nyikoláj Kapuscsin (vagy Kapustyin – 1937, Ukrajna) zeneszerő, nevét csak néhány éve ismerem. Alig akartam hinni a fülemnek, amikor műveit megismertem, mert kompozíciói gyakorlatilag megkomponált jazz darabok – ma úgy mondanánk: crossover – sőt egész alkotói pályája ebben a stílusban íródott. Végül is ha Piazzola életműve épülhetett a tangóra, akkor Kapustyin stílusa miért ne lehetne egész életében a jazz..? Annál érdekesebb, hogy a szerző munkásságának nem kevés időszaka esett a Hidegháborús korszakra. Elképzelni is nehéz hogyan tudott meglenni, érvényesülni egy nyíltan “amerikás” zenei stílussal a Szovjetunióban az 50es, 60as, vagy akár a 70es években…

Bárhogyan volt ma már Kapustyin az egyik legtöbbet – ha nem a legtöbbet – lemezre rögzített élő szerző hazájából. Ez annak is köszönhető, hogy a komponista ma is aktív, művei takaros rendben sorakoznak, opusz-számmal ellátva egészen az idei évig bezárólag – mintegy 157 műről van szó.

Ő magát nem tartja jazz komponistának – noha jazz-zongoristaként kereste a kenyerét – , mert az improvizáció nem érdekli, mint előadót. Tehát bármit is hallunk Kapustyin műveiben az le van írva,
ami nem csak zeneszerző bravúr, de eléggé komoly előadói kihívás.

Így van ez az itt következő Trióban is, amely igen népszerű műve, több előadásban válogathatunk belőle a neten. Felismerhetjük benne a téma bemutatást, improvizatív hangszeres, vagy éppen kollektív szólókat, de hallahatunk a csellótól jazz-re oly jellemző un. “walking bass”-t is. A második tétel nagyon szép, kifejezetten “amerikai filmzene”-hangvételű.

Azt a felvételt választottam, amiben a szerző zongorázik – pergő zongoratechnikáját megcsodálhatjuk a 3. tétel nyitó momentumában. A felvételen Alexander Kornejev, az orosz fuvolások “nagyöregje” játszik – régen sok lemezét lehetett kapni nálunk, de a mai generáció aligha ismeri őt – már csak ezért is érdekes lehet a felvétel.

Trió fuvolára, csellóra és zongorára, Op 86

Alexander Korneev – fuvola
Alexander Zagorinsky – cselló
Nikolai Kapustin – zongora

Hamarosan megmutatok egy másik fuvola vonatkozású Kapustyin művet is.

További linkek:
http://www.nikolai-kapustin.info/

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_compositions_by_Nikolai_Kapustin

This entry was posted in Napról-napra, mp3, repertoár and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply