Fuvolások – időtábla

See english below.

Már régóta készítgetem ezt a táblát, és a dolog természeténél fogva ez a változat sem lehet még végleges, de tökéletes sem. Ám mindenképp meg akartam csinálni a magam számára, hogy összefüggésében lássam a hazai és nemzetközi fuvolásokat a 19-20. század folyamán – ki mikor élt, mennyire fedték át egymást az egyes életpályák…

Ha két zászló van a név után akkor az első a született nemzetiséget jelenti (ahogy ezt a mai nemzetközi kutatás látja), a második zászló a választott országot, ahol a művész tevékenységének jelentősebb időszakát kifejtette. (Jó példa erre Burose Adolf). Ha a magyar zászló zárójelben van az két dolgot jelent: egyrészt a fuvolás nemzetisége nem egyértelmű, másrészt a művész tevékenységénél fogva mindenképp a magyar fuvolakultúrát gazdagította. (Ilyen volt például Kohler/Kohlért Gyula, aki valószínűleg a mai cseh területekről származott, de Operaházunk első fuvolása és a Zenede fuvolatanára volt).

Helyet kapott a táblázatban Nagy Jakab, az 1848-49-es szabadságharc székely huszárkapitánya, aki magát “tilinkó-virtuózzá” képezte a tíz évig tartó várfogság alatt. A jobb tájékozódás okán beleírtam Erkel Ferencet – hiszen a Doppler-testvérek pályatársa volt, és együttműködésük jelentős – a piros, függőleges vonal pedig az 1848-49-es magyar forradalmat és szabadságharcot jelenti. Klikk a kép alatt az ikonra…

null

This timetable was made by me for a while, and of course not flowless. We can see here flutists together from 19 century, lot of them are famous today as well, and others from Central Europe, specially from Austro-Hungarian culture region, and they are not well known.

First flag means the nationality of the flutist, as the internationl resercher know today.

The second flag means the chosen country/territory where the flutist lived and made most part of his activity. A clear example is Adolf Burose, whom was born is German and made his carrier in Budapest as first flute professor of Franz Liszt Academy of Music. Also Kohlért, who was born in Czech territory, was a student of Ferenc Doppler in Wien, and was theacher in music conservatory, Budapest (so called Zenede), and was the first flutist in the Opera.

Flag in bracket – the flutist nationality is not clear or sure. For example Terschak who was born in Prag, grown up in Transilvania, graduated in Wien, and travelling almost in his whole life.

The vertical red line shows the revolutions in 1848.

You may find some unkonwn names as ERKEL (not flutist), who was a important composer in Hungary and friend of Doppler brothers. Also here Jakab NAGY, who was not flutist as well, but on his special instrument he was an important figure in this times. See artice by Tom Moore.

Click on the photo-icon above.

Updates will come…

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply