Történjék bármi…

Úgy tűnik májusban napvilágot lát a Parlando-ban az a cikkem, amelyet az elmúlt pár hónap során dolgoztam ki. A cikk “A 19. századi magyar fuvolázás újabb adatai” címet viseli, de alapjaiban a 2017-es, Bicskei Regionális Fuvolás Találkozón megtartott előadásomra (A magyar fuvolaiskola nyomában) épül, annak továbbfejlesztése. És egyben a Parlando-ban megjelent két korábbi cikkemhez is kapcsolódik, amelyek itt is elérhetőek:
- A Böhm-fuvola metodikájának kialakulása Magyarországon – 2015,
- Fuvolák és fuvolaművészet Theobald Böhm előtt – 2018.

És még ebbe a témakörbe tartozik – bár nem szorosan – a nemrégiben publikált Nagy Jakab életrajz – 2020, ez utóbbi a floridai zenetörténész Tom Moore munkája.

Az új anyag annyiban haladja meg a korábbiakat, hogy egy felvetésből indultam ki, amely így hangzik: lehetséges-e úgy írni a magyar fuvolázás 19. századi történetéről, hogy a cikk minden állítása és felvetése tényszerűen, újságcikkekkel adatolható? A válasz – amelyen magam is meglepődtem – “igen” lett, sőt tovább megyek, és előrebocsájtom, hogy a kutatómunka és az anyag kidolgozása során számos alkalommal értek kisebb, sőt nagyobb meglepetések is. Ezért van a címben az “újabb adatai” – mert úgy vélem néhány dolog vélhetően újdonságként fog hatni. Az eredeti cím-elgondolásom “A 19. századi magyar fuvolázás a sajtó tükrében” lett volna, de munka közben inkább a másik mellett döntöttem.

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply