Blog frissítés, avagy a wordpress

Az 5 perces telepítés – ami legalább 2 nap

Az nem úgy van, hogy csak úgy blogolunk, írjuk a bejegyzéseket és kész. Nagyon komoly technikai háttér kell hozzá és ha valakinek nincs webes ismerőse az eléggé ki van szolgáltatva a technikának. De a legjobb ha a magunk urai vagyunk ebben az ügyben – ahogy e sorok írója. Persze ennek az ingyenességnek ára van, amiért idegekkel és idővel fizetünk.

Ahogy korábban írtam eljött az ideje a blogom frissítésének. Ezt a blogot egy nagyon alacsony verziószámú WordPress működtette, de szolgáltatói oldalról olyan szerverfrissítések történtek, amelyek már a blog működését veszélyeztették. Tehát eljött a frissítés ideje, sőt elkerülhetetlenné vált, ugyanis tőlem a világ végéig maradhatott volna az a verzió amit használtam. Azt hihetnénk ennél mi sem egyszerűbb, de nem. Főleg ha 3 verzió különbség van a jelenlegi és a most futó blog között. Ilyenkor soha sem szabad a legújabbra frissíteni, max 1-2 verzióval magasabbra – tapasztalatom szerint.

Nos, itt van nekünk a WordPress (erős a késztetésem, hogy csupa kisbetűvel írjam, mint Nemecsek Ernő-t a Pál utcai fiúk-ban), aki ugye a világ legnépszerűbb blog-rendszere és úgy reklámozza magát, hogy 5 perc alatt telepíthető a cucca. Elárulom, ilyen nekem még soha az életbe nem sikerült. Felfoghatatlan, hogy tudott ez a termék egyáltalán elterjedni, nem hogy sikeres lenni – de komolyan. Elöljáróban még annyit elmondok, hogy nem vagyok már mai gyerek – sőt elárulom nem csak az Y generáció, de az indigó gyerekek kora előtt születtem – de az átlagosnál jóval nagyobbak a webes ismereteim. Nem akarom az Olvasót PHP verziókkal és fájl attribútumokkal untatni, de a wp esetében egy átlagos felhasználó normál ismeretekkel kb 50 helyen bukhat el a telepítés során – gyakorlatilag esélytelen, szerintem ne is kezdjen bele, ha kedves az ideje.

De nézzünk néhány konkrét esetet, ami esetleg másoknak is hasznos lehet. Az egyik telepítésem alkalmával azt tapasztaltam, hogy – ahogy az ilyenkor lenni szokott és ez mérhetetlenül idegesítő tud lenni – minden stimmel, de… a blog sehol. Van a wp-nek a wp-config.php nevű fájlja, a blog gyakorlatilag ezzel azonosítja magát a szerveren (és az adatbázis szerveren) ahol fut. Ebbe kell szépen beírni az adatokat, amit a szolgáltatótól kapunk. De nem mindegy mi a fájl karakterkódolása. Azt akkor tudjuk megadni amikor szövegszerkesztőben kitöltöttük és elmentjük másként. A szolgáltató utf-8-at adott meg és hihetetlen, de ANSI volt a megoldás – ez kb 3 éjszakámba került míg rájöttem. És sehol sem találtam erről cikket, végül véletlenül kezdtem ebbe az irányba gondolkodni.

A másik a mostani eset. A blog most sem indult el természetesen, és természetesen minden stimmelt, vagy tízszer ellenőriztem stb… Úgy hagytam ott éjjel fél kettőkor, hogy akkor holnap visszateszem a régit. Másnap, uram fia mit látok? Ott a belépési oldal és belépek a régi jelszavammal. Máig nem tudom mi történt, teljes rejtély. Talán a szolgáltató babrált valamit, talán frissült valami (vagy törlődött valami…) valahol szerverszinten – soha sem fogjuk megtudni, de nem is fontos. Megy a blog, kész, és azt azért elárulom, hogy ez ilyenkor frenetikus érzés. Olyan mintha a világ zsenije lennék (bizonyos értelemben az is vagyok … :-) ). No lám, nem véletlenül írtam be a pedagógus portfóliómba, hogy webes ismeretek – és NEM felhasználói ismeretek!

De az örömbe némi üröm is vegyült. Ugyanis ebben a wp verzióban lehet ugyan cserélni a fejléc képet, de nincs még drag-and-drop funkció, hanem fel kell tölteni a wp médiakönyvtárába a kívánt képet a megfelelő méretben. Egy bökkenő van: a wp nem hoz létre ilyen könyvtárat magától és csak a hülye hibaüzenetét írja ki, hogy nincs ilyen könyvtár – “köszi a semmit wp”. És még véletlenül sem írja oda, hogy hozzon létre könyvtárat itt és itt, ilyen néven. Nem, elakadtál, kész, véged. És persze jön a  belső alkudozás, hogy jók lesznek a beépített fejlécképek is, majd néha váltogatom őket…

De nálam nincs alku. Ilyenkor persze kiterjedt kutakodás kezdődik, hogy mit írnak erről mások, de a mai napig nem találtam cikket arról milyen néven, milyen attribútumokkal kell ilyen könyvtárat létrehozni, és főleg hol (egyet találtam, de az nem működött erre a verzióra, egyébként egy magasabb számú wp verzióval is volt ilyen élményem). Márpedig jó lenne ha az én blogom fejlécképe nem egy park képe lenne, hanem mondjuk egy fuvola. Ilyenkor fontos az eltökélt webes attitűd – vagyis készítünk egy kávét és addig nem állunk fel amíg nincs megoldva az ügy.

Nem ragozom, az alábbi huszárvágást találtam ki. Mit is mondott Morpheus Neo-nak? Bizonyos szabályokat pedig megkerülhetsz. Megkerestem, hogy a wp belül hol tárolja a képeket:

A fenti elérési út azt mutatja, hogy a wp-n belül a twentyten sablont használom és azon belül találjuk a kérdéses könyvtárat. Itt egyszerűen (mentés után) felülírtam  a képeket fuvolás képekkel, úgy, hogy az eredeti nevüket (és méretezésüket!) meghagytam (ez a felülírás lényege). Még kis ikonokat is kaptak a kezelőfelületen.

Előtte:

Utána:

Persze ezalatt a fejlesztők marketingesei bőszen lengetik a “felhasználóbarát” zászlót és közben a technikai háttér über-bonyolult lett, mára követhetetlenné vált. Hát ennyi, ilyen egyszerű. Csak 2 nap volt…

This entry was posted in Napról-napra and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.