Drahos Rebeka mesterkurzusa

Fuvola és piccoló

Drahos Rebekát kérdeztem mesterkurzusáról, amely július 16 és 20 között kerül megrendezésre Vácott, a Danubia Talents Festival keretében.

Drahos Rebeka: “Nagyon örültem a felkérésnek, mert nagyon szeretek tanítani! Bármilyen korosztály részt vehet a kurzuson, és nem tudok róla, hogy lenne létszámra vonatkozó limit sem. Nincs semmilyen kiírt anyag és egyelőre gálakoncertről sem tudok, de ha jól láttam, a résztvevőknek biztosítanak fellépési lehetőséget a kurzuson és akár a jövőben is.

Fuvolát és piccolót is fogok tanítani. Kezdő és haladó fuvolásokat is szívesen látok. Fontosnak tartom kiemelni, hogy olyat is szeretettel látok, aki még soha nem piccolózott és szeretne megtanulni. Ma már szerencsére kiváló piccoló tanárok vannak itthon is, de ez nem mindig volt így. A zenekarokban csodálatos művészeink voltak, akik gyönyörűen és virtuózan játszottak a hangszeren, de az oktatásban erről kevesebb szó esett.

Én piccolózni a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst egyetemen tanultam Renate Linortnertől, aki fantasztikus volt. Előtte nem is szerettem a hangszert, tévesen azt gondoltam például, hogy feszes Ansatz-al kell játszani, vagy, hogy utána nem fog olyan jól szólni a fuvola, stb. A bécsi órák során viszont pont az ellenkezőjét vettem észre magamon. Gyerekkorom óta ferde Ansatzom volt, felhúztam a bal oldalamat és ez pont akkor lett jobb, amikor piccolóztam. Számomra mindig az okoz örömet, ha megtalálom egy hangszer “lelkét”, azaz megérzem hogyan rezonál legjobban, és ezt akkor megtapasztaltam a piccolón is, ami teljesen megváltoztatta a hozzáállásomat.

Rengeteget foglalkozom a saját játékommal kapcsolatban és a tanításban is a testtudatossággal. Az, ha az ember ismeri, hogyan működik a támasz, a levegővezetés, az ansatz, a fogsor, a kezek, milyen terek rezonálnak, stb. egészen más szintre emeli játékát, ezek a dolgok ugyanis úgy funkcionálhatnak, mint a festőnél a különböző színű festékek, amikkel a vásznon megjeleníti a képet, valamint a tudatosság biztonságot is ad. Legfontosabb cél a muzsikálás kell, hogy legyen, eszköztelenül ez azonban aligha lehetséges. Sokszor nagyon apró dolgokon múlik a nagyobbaknál, hogy valami sikerül-e, vagy sem. A kisebbeknél pedig, ha jól idegződnek be fontos dolgok, komoly eredményt lehet hamar elérni.

Saját játékomban is a legfontosabb célom a tiszta, szép, csengő hangon való zenélés. Kiváló példák voltak számomra a szüleim, akiktől mindig azt hallottam, hogy görcs-és sallangmentesen, könnyedén, érzelemmel telve fuvoláznak, angyali szép hangon. Ezzel a hozzáállással fogom tartani a kurzust Vácon, amire várok minden érdeklődőt szeretettel!”

Jelentkezés:
http://www.danubiatalents.com/en/form/reg-camp-2018

This entry was posted in Napról-napra, link and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply