Emmanuel Pahud és Eric Le Sage

Emmanuel Pahud és Eric Le Sage

2017. május 29., 19:30 – Zeneakadémia

Mozart: C-dúr szonáta, K. 296
Schubert: Elszáradt virágok, D. 802
Schumann: Fantáziadarabok klarinétra és zongorára, op. 73
Mendelssohn: F-dúr szonáta, op. 4

A koncert még szinte felfoghatatlan távolságban van a rajongói szíveknek, bizonyára sokan vannak, akik már vágják a centimétert, ikszelik a kockás lapot, és számolják hányat kell még aludni. A magam részéről azért tettem most ki Emmanuel Pahud koncertjét, mert valószínűleg nagyon hamar elkelnek (vagy már el is keltek) a jegyek, tehát a téma máris aktuális. De van egy másik ok is. Bár Pahud már sokszor koncertezett Budapesten szonáta estet még nem adott, és ez szakmailag fajsúlyosabb esemény, mint egy zenekari szólistai megjelenés. Nem csak arról van szó, hogy a korábbiakkal ellentétben egy teljes estén át hallhatjuk majd, hanem vélhetően mélységében sokkal többet tud megmutatni magából, hangszerkezelésének árnyalataiból ebben a közegben. Külön jelentőséggel bír, hogy “udvari zongoristájával” lép majd közönség elé, azzal az Eric Le Sage-el akivel több lemezt is készített már, tehát jól ismerik egymás rezdüléseit. Minden esély meg van tehát, hogy Pahud-t új dimenzióban ismerjük meg.
A Schubert mű kivételével természetesen valamennyi darab Pahud átirata lesz, – noha ezek a művek kedveltek fuvolás körökben általában mindenki maga készíti el a saját átiratát – tehát a műsor egyfajta híd lesz a klasszikus és a romantikus korszak között.

A hangszer lehetővé teszi számomra, hogy zenévé alakítsam, amit gondolok, amit érzek. Noha a hangszer fontos, de az előadó annál is sokkal fontosabb. Az igazi munkát még akkor kell elvégezni, mielőtt az ember belefújna a hangszerébe.e”
Emmanuel Pahud

Franck: Szonáta – részlet. Emmanuel Pahud és Eric Le Sage

További információ:
http://zeneakademia.hu/hu/klasszikus/-/program/emmanuel-pahud-es-eric-le-sage-20170529-1930

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply