interjú – Fuvolavarázs – 2012

Mint már korábban utaltam rá a szeptember bővelkedik majd fuvolás eseményekben. A Pécelen megrendezésre kerülő , három napos Fuvolafesztivál után egy héttel a “Fuvolavarázs” rendezvényre kerül sok a Bazilika előtt. A rendezők bőséges tájékoztatást adnak honlapjukon az eseményről, amelyen bárki részt vehet korra való tekintet nélkül, lényeg, hogy fuvolázni tudjon. A közös zenéléshez szükséges kottákat is itt töltheti le, illetve fontos még, hogy a részvételhez a honlapon regisztrálni kell. “Mi is a Fuvolavarázs?” – olvashatjuk a nyitólapon – “A zenélés öröm. Sok ember zenélése még nagyobb öröm. Rendezvényünkkel azt szeretnék elérni, hogy minél több embernek adhassuk át ezt az örömöt, a közösségi zenélés élményét”. A Fuvolavarázs nem csak a klasszikus zene képviselőit kereste meg, hanem megmozgatja a könnyűzene és a jazz területén tevékenykedő ismert fuvolás személyiségeket is. Ezek után nagyon kíváncsi lettem mi lesz a pontos, ezért mg kerestem a rendezvény mögött álló Alapítvány vezetőjét , Péceli Editet mondjon néhány konkrétumot.

A közös produkciókon kívül a neves fellépők alighanem szólókat is játszanak (Török Ádám, Ittzés Gergely, Horgas Eszter, Drahos Béla… stb). Van már pontos programjuk?

A részletes program véglegesítése jelenleg folyamatban van, hiszen a rendezvényen résztvevő zenei központokban a nyári szünet után csak most kezdődik újra az “élet”. Természetesen vannak olyan fellépők, akiknél már csak a “finomhangolás” maradt hátra. Annyit azonban elárulhatok, hogy a közösen előadandó két zenedarab (Joplin: Reagtime, Tavaszi szél vizet áraszt….) mellett, többek között Rossini, Strauss, Bartók, Händel, Smetana dallamai is felcsendülnek majd. Az ingyenes jótékonysági koncert programjának kialakításakor fontosnak tartottuk, hogy lehetőséget adjunk a budapesti és vidéki zenei központok, valamint a különböző zenei stílusok olyan, Budapest szívében történő „találkozásának”, ami a lehető legteljesebben figyelembe veszi a hely szellemiségét és méltóságát, középpontba állítva a szívvel-lélekkel élő, cselekvő és hívő embert.

Hogyan látják az amatőr és közösségi zenélés jelenét és jövőjét nálunk?

A rendezvény megszervezésével egyik célunk az amatőr és közösségi zenélés újjáélesztése, felélesztése is volt, ugyanis hiszünk abban, hogy mindez segít új közösségek kialakításában, a már kialakult közösségek összetartozásának erősítésében, az értékek, hagyományok ápolásában, megőrzésében, illetve új értékek és találkozások létrejöttében.
Fontosnak tartjuk azt is, hogy a kedvtelésből zenélők közvetlenül is találkozhassanak a “profikkal”, a művészekkel, és az ő segítségükkel, szakmai irányításukkal még nagyobb élményben lehessen részük, egy fuvolás közösség részeként. Megfogalmazott célkitűzésünk a közösségi zenélés további népszerűsítése, a hagyomány teremtés és az országimázs formálása, illetve a hangszeres oktatás támogatása a karitatív célok felkarolása mellett.

Az alapítóknak van valamilyen zenei vagy fuvolás kötődésük, múltjuk?

A rendezvény szervezője a Más Hang Más Kép Közhasznú Alapítvány, amelyet a kétezres évek elején egy zene és filmrajongó házaspár hozott létre, akiknek ugyan fuvolás kötődésük nincsen, de a zenéhez, a művészetekhez természetesen vonzódnak. A kuratórium és a felügyelőbizottság tagjai szintén művészetrajongó emberek, akik önként, és társadalmi munkában dolgoznak az Alapítványban. Közvetlen “fuvolás kötődésem” csak nekem van, közel 20 éven keresztül fuvoláztam és még ma is fellépek egy-egy kiállítás megnyitóján, céges rendezvényen, de már csak lelkes “fuvola-rajongó” zenészként. Amikor kitaláltuk a Fuvolavarázs nevű rendezvényt, akkor sokban járult ehhez hozzá, hogy még emlékszem a Magyar Fuvolás Társaság hőskorára, rendezvényeire, a debreceni, kecskeméti, békéscsabai fuvolás találkozók hangulatára, a közös zenei élményekre, és szeretném, ha a most fuvolázni tanuló fiatalok, gyerekek is részesülnének ezekben az élményekben, ami örök útravalóul szolgált sokunk számára.

Milyen távolabbi tervei vannak az Alapítványnak a fuvolázás népszerűsítésével kapcsolatban? Esetleg a rendezvény évente megrendezésre kerülhet?

Terveink szerint a jótékonysági koncertet hagyományosan évente megrendeznénk, természetesen sokban függ ez szeptemberi koncertünk sikerétől, illetve a támogatók, adományozók nagylelkű felajánlásaitól is. Itt is szeretnénk újra megismételni, hogy a befolyó adományokból idén a szívbeteg gyerekek gyógyítását, gyógyulását kívánjuk támogatni és ezúton is szeretnénk megköszönni támogatóink nagylelkű segítségét, egyben tisztelettel várjuk további támogatók jelentkezését, ugyanis nagyon sok tervünk és ötletünk van még a zene, a fuvolázás népszerűsítésére, illetve karitatív tevékenységekkel történő összekötésére.

Nem szabad elfelejteni ,hogy a részvételhez regisztrálni kell a Fuvolavarázs honlapján. Miért fontos ez, illetve ha valaki ezt még ezt elfelejtené megtenni bekapcsolódhat a közös produkcióba?

A regisztráció több okból szükséges: egyrészt, mert minden résztvevő kap egy logóval ellátott pólót annak érdekében, hogy a tv felvételeken, fotókon  egységes képet mutassanak. Ezért nem mindegy, hogy ki mikor regisztrál, ugyanis a pólók gyártását időben el kell kezdeni. A másik ok pedig, hogy a közösségi számok tekintetében fontos tudnunk, hogy hányan fognak a színpadon állni, ugyanis úgy könnyebb lesz egy olyan színpadképet kialakítani, ami minden szempontból megfelel, illetve így a gyerekeknek is előre be tudjuk rajzolni, hogy hová is kell állniuk.

Köszönöm az interjút és sok sikert kívánok!

A Fuvolavarázs elérhető a és a is!

This entry was posted in Napról-napra, interjú, link and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply