Peter-Lukas Graf életműkiadás ~ I. rész

Az anyag 3 és fél órás

Peter-Lukas Graf-ot nem kell bemutatnom, mert többször is járt nálunk tanított és koncertezett is. Sajnos ezeket a szakmai meghívásokat nem követték “hivatalos” látogatások, a koncertszervezők nem “haraptak rá”. A Bartók Rádióban is szinte soha sem lehet hallani, pedig generációjának egyik legjelentősebb fuvolása. Meghatározó koncertélményeket és lemezeket köszönhetek neki, Check Up című kötetét mai napig forgatom és tanítom is.

A Claves kiadó most közzétett egy válogatást Graf lemeziből, amelyben vannak teljes művek, de van, hogy egy cd-ről csak 1-2 darabot, tételt idéznek. Az anyag így is majdnem három és fél óra! Hallhatunk Vivaldi-t (a teljes D-dúr koncerttel kezdődik az anyag), Bach szonátát – Graf lánya, Aglaia Graf zongora közreműködésével – fuvola-gitár műveket Konrad Ragossing-al, például az Arpeggione szonáta első tételét (3:00:00-tól). Máig Graf és Sir James Galway átirata a legelterjedtebb ebből a darabból. A könnyebb navigációt a videón elhelyezett linkek segítik. A Claves ígéri, hogy közzé teszi a folytatást, figyelni fogom…

Addig is akiknek hosszú lenne ez az anyag tettem a poszt végére egy 5 percest, ahol Peter-Lukas Graf Bach a-moll Partitájának Allemende tételét tanítja.

This entry was posted in Napról-napra, videó and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply