Morton Feldman – Trio for Flutes (1972)

Morton Feldman – Trio for Flutes

Forrás: https://www.theguardian.com/

Morton Feldman (1926-1987) már “járt” nálunk, a blogon, akkor fuvolaversenye került reflektorfénybe. Most újra visszatérek a szerzőhöz, mert miniatűr fuvolatriójának ráadásul magyar vonatkozása is van! Mindössze egyetlen felvételt találtam, – de jó is lenne, ha volna magyar előadású videó belőle a neten… Nem is értem eddig miért nem karolták fel a fuvolások nálunk ezt a darabot.

Feldman szívesen foglalkoztatta a fuvolát nagyobb terjedelmű kamaraműveiben is. A Why Patterns? (1978), Crippled Symmetry (1983), For Philip Guston (1984) és a For Christian Wolff (1986) mind olyan kompozíciók, ahol a fuvola központi szerepet kapott.

Noha Feldman alkotói pályája vége felé erősen vonzódott a hosszú darabokhoz, fuvolatriója mindössze 4 és fél perces, a szerző léptékéhez képest gyakorlatilag miniatűr kompozíció. Feldman életében a mű nem hangzott fel, sőt sokáig csak kéziratban létezett. A címet nem ő, hanem Eberhard Blum adta, aki az 1989 május 31-i berlini ősbemutatón Christiane Hellman és Johanna Kassner társaságában előadta a triót. A darab ebben az időben – azaz a szerző halála után körülbelül két évvel – került kiadásra.

A szerző a művet 1972 március 5-re keltezte, az ajánlás Sophie Kotanyi-nak szól. A hölgy Budapesten született értelmiségi, képzőművész családból 1953ban, de 1957től Brüsszelben élt és nevelkedett. Feldman-al berlini tanulmányai idején találkozott 1971-72ben, amikor a Német Film- és Televízió Akadémián tanult. Sophie Kotanyi később elismert dokumentumfilmes lett, és az ő tulajdonában volt a darab kézirata is, amely megírása után 17 évvel hangzott fel első alkalommal.

Kottarészlet a darab kezdetéről.

A művet előadja a Time’s Arrow , a Boston University-n, 2014 február 26án:
Ju Hee Kang – fuvola
Lara Randall – fuvola
Gabriela Ruiz – fuvola

Eberhard Blum:

http://www.editions75.com/English/photoEberhardBlumEnglish.html

Forrás:
http://www.cnvill.net/mftrio.htm

Kotta:
http://www.universaledition.com/Trio-Morton-Feldman/composers-and-works/composer/220/work/12679

Művei:
http://www.cnvill.net/mfworks.pdf

This entry was posted in Napról-napra, repertoár, videó and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply